Tavukların kendi yumurtalarını yemeleri fazlaca garip gelse de bu durum günlük hayatta yaşanabilen olaylar arasında yer almaktadır. Bu duruma sebep olan birden fazla etken bulunmaktadır. Bu nedenlerden bazıları; tavukların, fiziksel yapılarıyla ilgilidir. Bazıları ise ruhsal yapılarıyla ilgilidir. Bu nedenleri aşağıdaki yazımızda detaylı olarak açıklamış bulunmaktayız.
Tavuklar Yumurtayı Neden Yer?
Herkes tarafından merak edilen bu sorunun cevabını iki farklı ana başlık altında açıklamış bulunmaktayız. Bunlar fiziksel nedenler ve psikolojik nedenlerdir.
Fiziksel Nedenler
- Tavuklar, protein ihtiyaçlarını küçük haşereler ve böcekler sayesinde sağlarlar. Fakat gezmesine izin verilmeyen ve sürekli olarak kapalı alanda tutulan tavuklar yeterli düzeyde protein alamazlar. Bu ihtiyaçlarını giderebilmek için protein deposu olan kendi yumurtalarını yerler.
- Tavukların beslenmesinde tek tür yem kullanılması ve bu yemlerin besin değerlerinin düşük olması vitamin ve mineral açısından birçok eksikliğe neden olmaktadır. Bu eksiklerden en önemlilerinden biri ilk maddede belirttiğimiz proteinken diğeri ise kalsiyumdur. Kalsiyum da yumurta kabuğunun yüksek oranda ihtiyaç duyduğu bir vitamin olduğu için yumurta üretiminde büyük öneme sahiptir.
- Kümes şartlarının uygunsuzluğu da bu duruma sebep olmaktadır. Dar bir kümeste yaşayan ve dar bir folluğa yumurtlayan tavukların yumurtaları vaktinde alınmaz ise yumurtaların kırılma ihtimali artar. Bir tesadüf sonucu yumurtanın içini gören tavukların bu lezzeti keşfettikten sonra yumurtaları kırmaları olası bir durumdur.
Psikolojik Nedenler
- Dar alanda tutulan tavuklar follukta bulunan yumurtaları kırarak kendilerine alan açmayı amaçlar. Bunu gören tavuklarda aynısını yapar ve sürü psikolojisi ile bu durum giderek yayılır.
- Follukta bulunan yumurtalar vaktinde toplanmaz da birikirse, tavuklar yumurtaları yanlışlıkla kırabilirler. Kırdıktan sonra tadına bakarlarsa; bu davranışı devamlılık haline getirebilirler.
Yumurta Yiyen Tavuk İçin Ne Yapmalı?
Sizler için hazırladığımız bu yazımızda, yumurtaların kırılmaması için alınacak önemler aşağıda maddeler halinde hazırlanmıştır.
- Dar olan bir kümeste yaşıyorlarsa kümes büyütülmelidir.
- Az olan folluk sayısı artırılmalıdır.
- Yumurta yediğini fark ettiğiniz tavuğu hemen kümesten almalısınız.
- Yumurtaların kırılmaması için holluktan düzenli olarak toplanmasılısınız.
Yorum Gönder