Tavuk Beslenmesinde Kullanılan Yemin Yumurtlamaya Etkisi

 

Tavukların gelişme dönemlerinin farklılıklarına göre beslendikleri tavuk yemlerinin özellikleri de değişmektedir. Örneğin bir civciv ile yumurtlayan bir tavuk aynı yemle beslenmez. Yemler kullanma özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Yetişkin bir tavuğun beslenmesi ve etlenmesi için kullanılan yem ile yumurtlaması için kullanılan yem birbirinden farklıdır. Bunun yanı sıra devamlı kümeste yaşayan tavukla gezen tavuk arasında da beslenme farklı olmalıdır. Sebebi ise kümeste yaşayan ve hareketsiz kalan tavuğun çabuk yağlanmasıdır. Yağlanmayı önleyici yemler tercih edilmelidir.

 

Civcivlerde Beslenme

 

Civcivler 8 hafta boyunca büyütme özelliği gösteren bir yemle beslenirler.

 

Piliçlerde Beslenme

 

8 haftanın sonunca civciv olmaktan çıkıp piliç olan tavuk 13 haftalık olana kadar piliç büyütme yemiyle beslenirler.

 

13+ Haftalık Piliçlerde Beslenme

 

13 Hafta ve üstünde piliç geliştirme yemi kullanılır.

 

Tavuk Yumurtlama Yemi Nasıl Olmalıdır?

 

Yem tercihi konusunda oldukça dikkatli olunmalıdır. Özellikle mevsim geçişleri sırasında yaz veya kış dönemine göre yemlerin içeriklerine daha çok dikkat edilmelidir. Örneğin; yaz mevsiminde oluşan aşırı sıcaktan dolayı tavuklar beslenmeyi bırakırlar. Bu sebeple onları beslenmeye teşvik eden yağlı yemler tercih edilmelidir.

 

Gezen tavuklar doğadan tüm ihtiyaçlarını olmasa da yüksek bir kısmını karşılamaktadırlar. Bu sebeple eksik olan besinler yemler aracılığıyla karşılanabilmektedir.

 

Kümeste beslenen ve hiç dışarıya çıkamayan tavuklar için özel yemler alınmalıdır. Alınan bu yemlerin içerisindeki besinler ayrıntı bir şekilde incelenmeli ve kaliteli olmasına özen gösterilmelidir. Yemlerin içerisinde yeterli miktarda; Kalsiyum, Sodyum, Demir, Bakır, Çinko, yağ, Folik Asit, Metionin, Selenyum içeren yemler kullanılmalıdır.

 

Tavuk yumurtasının nerdeyse tamamına yakınında yüksek oranda kalsiyuma ihtiyaç duyulduğu için kalsiyum oranı yüksek olan yemler tercih edilmelidir. Böylece dayanıklı kabuğa sahip kaliteli yumurtalar elde edilir.

 

Tavuk Yumurta Yemi Nasıl Olmalıdır ?

 

 

Yorum

Daha yeni Daha eski