Tavuk ve Civciv Bakımı
Tavuk ve Civciv Bakımı, oldukça emek ve bir o kadar da sevgi isteyen bir iştir. Tavuk ve Civcivler, genellikle uçamayan bir kuş türü olarak bilinmektedirler. Uçamayan kanatlı hayvan türleri arasında dünyada en fazla bulunan canlıdır.
Tavukların hem etinden hemde yumurtasından faydalandığımız için ülkemizde ve diğer ülkelerde bolca tüketilmektedir. Tavuk etinin besin değerleri oldukça yüksek olması ile beraber tam protein deposudur. Tavuk,yumurta evresinde hayata başlayarak daha sonra civciv ismini alır. İlerleyen zamanla birlikte piliç, yarka, tavuk ve erkek olanınada horoz denilmektedir.
Tavuk ve Civciv bakımları yapılırken ilk önce Tavuk ve Civciv bakımı hakkında yeterince bilgiye sahip olmamız gerekir. Çünkü Tavuk ve Civciv diğer kanatlı türlerine göre daha farklı kümes hayvanları olarak bilinirler. Bu konuyu ek olarak ele alırsak Tavuk ve Civciv yetiştirilirken yapılan bakım daha verimli sonuçlar almamızı sağlayacaktır.
Tavuk ve Civciv Bakımında Beslenme
Tavuk ve Civciv bakımları yapılırken en önemli olan ilk kural beslenme olduğundan ötürü Tavuk ve Civciv için kaliteli bir yem türü oldukça önemlidir. Kaliteli bir Tavuk ve Civciv bakımı için hem maddi açıdan ekonomik olan hem de yeterli ölçüde gerekli vitamin,protein ve kalsiyum takviyeleri içeren bir yem seçmemiz en başta gelmektedir.
Kullanılan yemin belli bir ölçüdeki dozu ve kalitesi, Tavuk ve Civcivin gelişimini yumurta ve et kalitesini oldukça yüksek ölçüde etkileyecek özellik olarak bilinmektedir. Bu nedenden ötürü yem alırken, güvenilir,kaliteli ve bilindik bir yerden satın almanıza, yemin içeriği olarak tazeliğine,içerdiği vitamin-minerallere ve yem cinsinin paket üzerinde belirtilmiş olmasına çok dikkat edilmeniz gerekir. Tavuk ve Civciv yemi kötü kokuyorsa veya nemli ise kesinlikle tercih edilmemesi gerekir.
Tavuk ve Civcivler genel olarak yeşillik tüketen canlılardır. Fakat genel olarak otlardan yeterli miktarda besin maddesi alamadıkları için buğday,arpa gibi besin değeri yüksek tahıl ve yemle de beslenirler. Tavuk yeminin yarısından çoğunu arpa,buğday gibi yemler oluşturmaktadır. Tavuk yeminin içerisinde ki enerji,kalsiyum ve protein dengesi oldukça önemlidir.
Normal düzeyde yetiştirilmiş olan bir tavuk günde yaklaşık olarak 120 gram yem tüketerek yaşamını sürdürebilmek için çaba gösterir. Fakat bu miktarlar tavuğun yaşına, cinsine, yemin kalitesine ve kümesteki şartlara bağlı olarak değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Tavuk ve Civciv bakımı yapılırken yeni doğan bir civciv için su oldukça büyük önem arz eder. Civcivler doğar doğmaz su verilmelidir.
Tavuk ve Civcivlerin içmiş oldukları sular herzaman temiz olmalıdır. Tavuk için ilk günden başlayan enerji,kalsiyum ve protein değeri yüksek olan besinlerin kullanılması çok önemlidir. Yemler olabildiğince küçük,ince olmalı ve tavukların ulaşabilecekleri bir yerde olmalıdır.
Bunlarla birlikte Tavuk ve Civcivlere bazen kireç ihtiyaçlarını gidermeleri için kireç, sindirim sistemlerini düzenlemek için de küçük taş parçacıkları verilmesi oldukça önemlidir. Evde tükettiğiniz yumurtaların kabuklarını toz haline getirip kümesteki hayvanlara vermeniz durumunda tavukların kalsiyum ihtiyaçlarını almalarına yardımcı olacaktır.
Tavuk ve Civciv Bakımında Kümes
Tavuk ve Civciv bakımı yapılırken bir diğer önemli konu ise bulundukları yerler yani kümeslerdir. Öncelikle kümes ya da çiftlik olması şarttır. Tavuk ve Civciv bakımında etrafı ince galvanizli tel ile çevrili geniş bir arazi veya kümes oldukça önemli bir yer tutar. Yer seçimi yaparken bulunduğunuz yerin Tavuk ve Civcivlerin gezme alanları için oldukça geniş ve toprak alan olması gereklidir.
Tavuk ve Civcivlerin bulundukları kümes yeterince ferah olması gerekir. Kümes içerisinde bulunan pencereler ve açık alanlar cereyan yapmayacak şekilde ayarlanması gerekir. Kümes kapısının yönü güneye doğru bakmalı ve boyu en az 2 metre olmalıdır.
Tavuk ve Civcivler hem çok sıcak ortamlarda hemde çok soğuk ortamlarda yaşayamadıkları için ortalama sıcaklık yaklaşık 22 santigrat derece olması gerekir.Tavuk ve Civciv kümesinin içerisi aydınlık olması gerekir fakat direk olarak güneş ışığı almamalıdır.
Gündüzleri dışarıda geceleride kümes içinde oldukları için hem içerde hem de dışarda yumurta yapmaları için gerekli olan folluklar yerleştirilmesi gerekir. Tavuk ve Civciv kümesinin içerisine dışarıdan hastalık taşıyan hayvanların girmesi engellenmelidir.
Yorum Gönder