Tavuk Kuluçka Süresi ve Sıcaklığı


Tavuklar, döllenmiş yumurtalara belli zamanlarda kuluçkaya yatabilirler.Kuluçkaya yatan tavuklar,yumurtaların üzerine yatarak ısınmalarına ve bu şekilde de civciv oluşumuna yardımcı olurlar.Kuluçkaya yatan tavuklar yumurta yumurtlamazlar.Tavuk kuluçka süresi 21 gündür.Kuluçkaya yatan tavukların altına tavuğun büyüklüğüne göre yumurta yerleştirilmeli,gereğinden fazla yumurta eklenmemelidir.

Gurk tavuğun ortalama kuluçkada yatma süresi 21 gündür.Ortamın nem ve ısı değerleri normal seyrinde olduğu sürece %80 çıkım şansı vardır.Kuluçkadaki yumurtalar 18. günden itibaren çıkıma hazır hale gelirler ve 21. günde civcivler yumurta içerisinde olan hava kesesini yırtarak kendilerini dışarı atarlar.

Kuluçka Makinesi Isı ve Nem Ayarı Kaç Olmalıdır ?


Kuluçka makinesinde civcivlerin çıkım oranları daha yüksektir.Gurk tavuklara oranla %90 lık çıkım şansı vardır.Kuluçka makinesi ısı ve nem değerlerinin yüksek yada düşük olması durumunda makine içinde gelişimde olan yumurtalar kesinlikle zarara uğrayacaktır.Kuluçka makinesi sıcaklığı gelişim sürecinde yani ilk 18 günde yaklaşık olarak 37.8 derecede,kuluçka makinesi nem oranıda 55-60 nem aralığında olmalıdır.Bu seviyelerin altında yada üstündeki durumlarda gelişim duracak yada zarar görecektir.


Çıkım zamanı yaklaştıkça yani 18. günden itibaren son 3 gün için ısı 37 dereceye düşürülür,kuluçka makinesi nemi 65-70 dereceye kadar yükseltilir.Kuluçka makinesinde son 20 ve 21. günlerde civcivler çıkmaya başlayacaktır.İlk civciv çıktığında acele edip civcivi almanıza gerek yoktur.Makinenin kapağını açmanız halinde içerideki nem ve sıcaklık düşecektir.Unutmayın ki civcivler yumurtadan çıktıktan sonraki 48 saat boyunca bir şeye ihtiyacları yoktur.

Tavuk Kuluçka Süresi ve Sıcaklığı

Yorum

Daha yeni Daha eski