Tavuk günde kaç kez yumurtlar ? Yılda kaç yumurta yapar ?


Tavuk günde kaç kez yumurtlar ? Yılda kaç yumurta yapar ?

Çoğu kişinin aklına gelmiştir bu soru,tavuk günde kaç kez yumurtalar ? Çünkü çoğu zaman efsane olan bazı cümlelere denk gelmişsinizdir.
-Bizim tavuk günde 2 kere yumurta yapıyor
-Tavuk çiftliklerinde geceleri lambaları açık bırakıyorlarmış bu yüzden tavuklar her gün 2 yumurta yapıyor
-Üreticilerden bazıları tavuklara çok etkili ilaçlar veriyorlar ve günde 2 kez tavuklar yumurta yapıyor

Bunların hepsi birer şehir efsanesinden ibaret.Sofralarımızı süsleyen protein canavarını minik dostlarımız nasıl yapıyormuş gelin tavuklarda yumurta oluşumuna birlikte bakalım.

Yumurta Nasıl Oluşur ?

Tavuklarda yumurtalık kısmı 2000-4000 arasında yumurta hücresinden oluşan salkıma benzer bir yapıya sahiptir.Yumurtaların oluşumu gelişimini sağlayan bu hücreler kılcal damarlarla sarılı bir zarın içerisinde yer alır.Kabuksuz olan bu zar şeklindeki yumurtaya "folikül" denir.Yeterince gelişen foliküller yumurtalıktan ayrılıp yumurta kanalına düşerler.

Yaklaşık 75 cm uzunluğunda ve 5 bölümden oluşan yumurta kanallarında yumurta oluşum süreci başlar.
-İlk bölüm olan "infidibulum"da yumurta hücresi ince bir zarla etrafı sarılır ve 15 dk bu bölümde gelişime devam eder.Eğer kümeslerde horoz mevcut ise döllenme işlemi de bu bölümde gerçekleşir.
-ikinci bölüm olan "magnum"da yumurta 3 saate yakın bir süre bu evrede gelişim sürecine devam eder ve kabuk oluşumu bu evrede başlar.
-Üçüncü bölüm olan "istmust"da yumurtanın iç zarı oluşur ve yaklaşık 1.5-2 saat bu süreç devam eder.
-Dördüncü ve en önemli bölüm olan "uterus"da yumurta gelişimini tamamlar,yumurta şeklini tamamen alır.Yaklaşık olarak bu bölümde 20 saat gibi bir süre geçer.
-Beşinci bölüm olan "kloka"da yumurta tamamen hazır  hale gelmiş ve dışarı atmak için beklediği bölümdür.Bu bölümde bir kaç dakika bekleyen yumurta daha sonra dışarı atılır.

Tavuk günde kaç kez yumurtlar ? Yılda kaç yumurta yapar ?
Buradan da anlaşılıyor ki  bir yumurtanın oluşabilmesi için yaklaşık olarak 24 saat ile 36 saat arasında bir süreç gereklidir.Günümüz şartlarında hiç bir tavuk günde 2 kez yumurta yapamaz.Yumurta oluşum süreci 24 saat olması bir tavuğun her gün yumurta yapar anlamı da taşımaz.Günümüz de en verimli tavuk ırkları bile çok iyi bakılmaları durumunda yıllık yumurta verimleri 250 ile 320 yumurta arasındadır.Demek oluyor ki en iyi ırk bile her gün yumurta yapamaz.

1 Yorumlar

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski