New Hampshire Tavuk Irkı ve Özellikleri


New Hampshire Tavuk Tarihi

Rhode Island Red ırkı tavukların farklı ırklar ile çiftleştirilmesi sonucu ortaya çıkan New Hampshire Tavuk Irkı büyük kahverengi yumurta yapması ve etinin ekstra leziz olması ile meşhur olmuştur. Amerika'nın New Hampshire eyaletinde 20. yüzyıldan itibaren araştırmacılar tarafından farklı ırkların eşleştirilmesi sonucu elde edilmiştir.Yumurta ve et üretimi için beslenebilen bir tavuk türüdür.Diğer kümes hayvanlarına karşı agresif bir yapıya sahip olan bu cins kafes yada salma tavukçulukta tercih edilebilir.
New Hampshire Tavuk Irkı ve Özellikleri

New Hampshire Tavuk Özellikleri

Genellikle et üretimi için secilen New Hampshire Tavuk Irkı yumurta verimide yüksektir. New Hampshire Tavuk Irkı kafes yada salma tavukçuluğa uygundur.New Hampshire Tavuk Irkı horozlarda dik duran,tavuklarda ise arkadan sarkan kırmızı bir ibiğe sahiptirler.Horozlar 4 kilogram,tavuklar ise 3 kilogram aralığındadır..New Hampshire yarkaları büyüklerine kıyasla daha sakin bir yapıdadırlar.Bu yüzden daha az bakıma ihtiyaç duyarlar.

New Hampshire Tavuk Et-Yumurta Verimi

New Hampshire Tavuk Irkı  iri kahverengi yumurta verme,erken tüylenme,sağlamlık ve yüksek yaşam gücüne sahiptir.Yumurta-Et verimi çok yüksektir.Tavukların beslenmesine önem vermek gereklidir.Kaliteli yemler ile beslenen tavukların yumurta ve et verimleri artacak,hastalıklara karşı dirençli hale gelecektir.

New Hampshire Tavuk Irkı ve Özellikleri

Yıllık yumurta verimleri 270-300 arasındadır.Yumurta ağırlıkları 60-70 gram olmakla beraber lezzetlidir.Yumurta verimlerini bakım şartlarına göre 2 yıl koruyabilmektedir.Salma tavukçulukta bu oranlar değişmektedir.New Hampshire tavuklarının fiyatları satıcıdan satıcıya değişmekte olup yaş ve tüylerine göre 100-150 TL arasındadır.Yumurtadan kesilen tavuklar et verimleri yüksek olduğu için kesime gönderilerek hem et hemde yumurtasından yararlanılmış olacaktır.

5 Yorumlar

  1. yumurta verimini kaç yıl aynı düzeyde koruyabiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakım ve yaşam şartlarına göre değişkenlik gösterebilir.Fakat tavuklarda verimli yumurta üretimi 2 yıldır.

      Sil
  2. peki rır mı new hampshşre mi? özellikle et bakımından?

    YanıtlaSil
  3. ya da sussexle karşılaştırırsak hangısı alınmalı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Et bakımından sussex tavsiye ederim.Fakat rır beslemek kümesinize renk katacaktır

      Sil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski