Her canlı gibi tavuklarda; rahat yaşamalarını ve üretmelerini sağlayacak ortama ihtiyaç duyarlar. Bu ortama ait koşullar sürekli kontrol edilmeli ve iyileştirme çalışmaları yapılmalıdır. Tavuklarda yumurta veriminde düşüş mü yaşıyorsunuz. Böyle bir durumda karşılaştığınızda aşağıda belirtmiş olduğumuz koşulları sağlayıp sağlamadığınızdan emin olmalısınız.

 

Beslenme Sorunları

 

Yeterli beslenememe durumunda tavuklarda yumurta veriminde düşüş yaşanmaktadır. Sürekli aynı yemi kullanmak, yem markasını değiştirmek, küf ve toksin barındıran yemler kullanmak ya da düzensiz beslenme sonucunda ihtiyaç duydukları besinleri alamamaları tavukların yumurtadan kesilmesine neden olmaktadır.

 

 

Kümeste Yaşanan Sorunlar

 

Kümes temizliğinin iyi yapılmaması durumunda, kümeste oluşan parazitler tavukların yumurtadan kesilmesi sonucunu doğurmaktadır. Parazitlerin önlenmemesi durumunda tavuklar hastalanabilir. Bu hastalıklar ölümle de sonuçlanabilir. Bu duruma engel olmak için kümes temizliğinin iyi yapılması gerekir.

 

 Tüy Dökme Süreci

 

Tavuklar için oldukça yorucu bir süreçtir. Özellikle mevsim geçişlerinde yaşanmaktadır. Bu yorucu süreçte tavuklarda yumurta veriminde düşüş yaşanmaktadır.

 

Yaşlı Tavuklar

 

Yaşlı tavuklarda yumurta veriminde düşüş yaşanmaktadır.


Stresli Ortam

 

Stresli bir ortamda bulunan tavuklarda yumurta veriminde düşüş yaşanmasının yanı sıra çeşitli hastalıklar da meydana gelebilir. Folluğun ya da kümesin yerini değiştirmek, kümesin içine gelincik, fare ve yılan gibi yırtıcı hayvanların gelmesi tavuklarda strese neden olan bazı etmenlerdir. Bunların yanı sıra kümese yeni bir tavuk gelmesi içeride var olan hiyerarşik düzeni bozacağından strese neden olmaktadır.

 

Aşırı Sıcak Ya Da Aşırı Soğuk

 

Tavuklar için en uygun ısı 23 dercedir. Bu ısının altında veya üstünde bir sıcaklık değişimi yaşandığında tavuklarda yumurta veriminde düşüş meydana gelecektir.


Bulaşıcı Hastalıklar

 

Böyle bir hastalık durumunda erken teşhis oldukça önemlidir. Bu sebeple tavuklarınızı dikkatli inceleyip takip etmeniz gerekmektedir. Tüy kabartma gibi garip davranışlar sergilemenin yanı sıra sürekli bir uyuklama ve ilgisizlik durumunda tüm bunların bir hastalık belirtisi olduğunu bilmelisiniz. İştahsızlık da bu sorunlardan bir tanesidir. Tüm bu hastalıklar erken far edilmezse kümesteki diğer tavuklara da bulaşabilir. Bu sebeple sorun ilerlemeden önlenmelidir.

 

 

 

Tavukların Yumurtadan Kesilme Nedenleri

Yorum

Daha yeni Daha eski