Hayata gözlerini açan her canlı için doğum kadar değişmez bir gerçek var ki; o da ölüm. Bu sadece insanların değil hayvanların da değişmez gerçeğidir. Sizlerin de “Tavuklar kaç yıl yaşar?” sorusunun cevabını sizler için hazırlamış olduğumuz aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

 

Tavukların Ömrü Ne Kadar?

 

Bununla ilgili kesin bir rakam olmasa da ortalama tavuk ömrü 5-8 yıldır. Bu süreyi etkileyen birçok faktör vardır. Tavuğun genetik yapısı, hangi ırka ait olduğu, beslenme ve bakım şartlarının uygunluğu, barındığı yerin temizliği ve hareket edebileceği bir alanın olması tavuk ömrünü etkileyen faktörler arasında yer almaktadır.

 

Genetiği ile oynanan ve tek bir amaç için yetiştirilen dar bir alanda uzunca bir süre tutulan tavukların ömrü ise oldukça kısadır. Yumurta üretmek tavuklar için oldukça yıpratıcı bir süreçtir. Yumurtlaması için üzerinde baskı kurulması tavuğun ömrünü kısaltır. Yumurta üreten büyük tavuk çiftlikleri 2-3 yılda bir tavuklarını yenilemektedirler. İyi bakım yapılması durumunda bir tavuğun ömrünün 10 yıla kadar uzayacağı bilinmektedir.

 

Tavuğun ömrünün uzun olması için gerekli şartlardan biri ise gündüz doğada dolaşabilmesi ve akşam ise kümesinde dinlenebilmesidir. Bu tür tavuklara serbest dolaşan tavuk olarak adlandırılmaktadır.

 

Tavukların Yaşının Anlaşılmasını Sağlayan Özellikler Nelerdir?

 

  • l Tavukların yaşını anlayabilmeniz için öncelikle tecrübe sahibiniz olması gerekmektedir.
  • l Genç tavukların bacakları canlı renklere sahiptir.
  • l Genç tavukların bacaklarında pullu bir görüntünün yerine deri ile kaplı bir görüntü bulunmaktadır.
  • l Yaşlı tavuklarda ise zaman geçtikçe bacaklardaki canlı renkler sönmektedir.
  • l Yaşlı tavuğun ayak derilerinde tuhaf pütürlükler bulunmaktadır.
  • l Bilinmesi gereken bir diğer gerçek ise tavukların ayakları her zaman gerçek yaşı yansıtmayabilir. Genç bir tavuk bile zor zemin şartlarından ötürü yıpranmış ayaklara sahip olabilir.
  • l Yaşlılık belirtilerinin en az 3 yaşından önce görülmemesi beklenir. Fakat iyi bakım şartları olmadığında yaşlılık belirtileri 1 yaşından itibaren dahi görebilmektedir.
Tavuklar Kaç Yıl Yaşar ?

Yorum

Daha yeni Daha eski