Tavuk Bitine Karşı Canhiper Kullanımı

Tavukların ve kümeslerin en büyük sorunlarının başında tavuk bitleri,kırmızı gece bitleri gelmekte.Tavuk bitleriyle gerekli mücadele yapılmazsa tavukların ölmelerine yol açabilirler.Tavuklarda yaşayan bu dış parazitler günün belli saatlerinde beslenmek için bulundukları çatlak veya boşluklardan çıkarak konağın yani tavuğun kanat altlarına yerleşirler.1-2 saatlik beslenmenin ardından tekrar konağı terk ederek yuvalarına dönerler.Bu döngü durmadan devam eder.Bu döngünün sonunda tavuklarda hastalık,ölümler,kümeste stresten kaynaklı kavga ve kanibalizim gibi bir çok nedene yol açabilir.


Bu durumların önüne geçmek elbette mümkün.Fakat tavuk bitiyle mücadelede en önemli etmen kümes temizliğidir.Kümesinizin temiz olması tavuk bitlerinin yaşama alanlarının yok edilmesi demektir.Tavuk kümeslerinizi düzenli olarak temizlemelisiniz.Tavuk bitiyle mücadelede kullanabileceğiniz kimyasallardan bir tanesi olan "Canhiper Kırmızı Böcek İlacı" hakkında sizlere bilgi vereceğim.Canhiper aslında tavuk biti ilacı değildir.Fakat güçlü bir akarisit böcek öldürücü olduğu için tavuk bitiyle mücadelede kullanılmaktadır.Canhiperi kullanırken dikkatli olunmalıdır.Etkili bir kimyasal olduğu için tavuklarınızın ölmesine neden olabilirsiniz.Bu yüzden canhiperi kullanmadan önce kümesinizden tavukları çıkarmalısınız.

Canhiper Kullanımı

Canhiper toz bir kimyasaldır ve belli oranda su ile karıştırılarak alana uygulanmalıdır.Yaklaşık 10 litre suya 1 su bardağı kadar Canhiper dökülür ve iyice karıştırılır.Bu karışımı bir sırt pompası yada ilaçlama pompasına dökerek kümesinizin her tarafına sıkmalısınız.İlaçlamaya tavandan başlayarak zeminde bitirmelisiniz.İlaçlama yapacağınız alana göre ilaç hazırlamısınız.Canhiper ile ilaçlama yaparken kümeste tavuk,yemlik,suluk ve diğer her şeyi dışarı çıkarmalısınız.Unutmayın canhiğer etkili bir ilaçtır.


İlaçlamanın ardından kümes kapıları kapalı şekilde yaklaşık 3-4 saat boyunca kümese canlı koymayınız.Bu süre ilacın kurumasına bağlı olarak artabilir.Bit ilaçlamaları genel olarak yaz aylarında yapılmalıdır.Tavuk bitlerinin yoğun olarak ortaya çıktığı yaz mevsimi ilaçlama için en uygun zamandır.Canhiper bit ilacını sulandırıp uygulayabileceğiniz gibi toz halindede kullanabilirsiniz.Bunun için sizlere tuzluk yada ten çorabı yardımcı olacaktır.Tuzluk yada ten çorabının içine koyacağınız canhiperi tavukların kanat altlarına dökebilirsiniz.Bu şekilde tavukların üzerindeki bitlerin ölmesine sebep olacaktır.

 

Tavuk Bitine Karşı Canhiper Kullanımı
Tavuk Bitine Karşı Canhiper Kullanımı

 

2 Yorumlar

  1. Mrb ilacı sulandırıp atarken hayvanları dışarı çıkarın diyorsunuz
    Ancak toz hali ile hayvanların kanatları altına atabilirsiniz diye söylüyor sunuz
    Toz hali daha etkili olup hayvanlar üzerindeki ilacı yemez mi
    Anlayamadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ilaç sulandırıldığında bir pompa yardımıyla uygulanması gerektiğinden tavukların gözlerine ve solunum yoluyla ciğerlerine inmesi muhtemel bir sorundur. Fakat toz halini kanat altlarına az miktarda uyguladığınızda bu tarz bir sorunlar karşılaşmazsınız. Sonuç olarak bu bir kimyasal ilaçtır ve iki türlü kullanımdada tehlike mevcuttur.

      Sil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski