Çok sayıda tavuğu bir arada besleyen hayvan besicilerinin başlarına en çok bela olan sorunlardan birisinin hiç şüphesiz tavuk biti olduğu söylenebilmektedir. Tavuklar üzerinde sebep olduğu ciddi olumsuz etkiler ile kesinlikle giderilmesi gereken bir problem olan tavuk biti, bu nedenle pek çok tavuk yetiştiricisinin tavuk biti nasıl temizlenir diye sormasına sebebiyet vermektedir. Bu bağlamda tavuk bitini temizleme yöntemlerine geçmeden önce tavuk bitinin tavuklar üzerinde neden olduğu olumsuz etkilerden bahsedilebilir ve akabinde bu bit türünden kurtulma yöntemlerinden söz edilebilir.

 

Tavuk Bitinin Tavuklara Olan Etkileri

 

Özellikle son yıllarda pek çok hayvan yetiştiricisinin başına dert olan tavuk biti,

 

  • Tavukların yumurtalarının verimini ciddi derecede düşürür.
  • Tavuklarda kilo kaybına sebebiyet verir.
  •  Tavuklarda kansızlık meydana getirir.
  • Tavuk yumurtalarında kabuk oluşamamasına neden olarak yumurta kalitesini düşürür.
  •  Tavukların stres olmalarına neden olarak yaşam kalitelerini düşürür.

Görüldüğü üzere tavuk biti temizlenmediği takdirde tavuklar ve benzeri kanatlı hayvanlar üzerinde ölümcül seviyede olumsuz etkiler bırakabilmektedir. Bu nedenle tavuk bitini temizleme yöntemlerinin büyük bir dikkatle incelenmesi ve eksiksiz şekilde uygulanması gerekir.

 

Tavuk Biti Nasıl Temizlenir?

 

Tavuk biti temizlemek için ilk olarak kümeslerin zemin ve duvarlarında oluşan çatlakların tamamen sıvanması gerekmektedir. Bu aşamada kümeslerin zemininin betondan yapılması büyük oranda avantaj sağlayabilmektedir.

 

Tavuk bitini temizlemek için özellikle sürekli kümeste kapalı kalan tavukların olduğu kümeslerde zemin ve duvarların 5 ila 7 günde bir temizlenmesi gerekmektedir. Zemine senede 2 ya da 3 defa kireç atılması ise tavuk bitini önleme konusunda kanatlı hayvan sahiplerine ciddi avantajlar kazandırabilmektedir.

 

Tavuk bitini temizlemek için ayrıca bazı kimyasal yöntemlerden de fayda sağlanabilmektedir. Bunun için an itibariyle piyasada mevcut olan ve kanatlı hayvan yetiştiricileri tarafından sık sık kullanılan Chrysamed ve Repelyon adlı bit ilaçlarından derman bulunabilmektedir.

 

Chrysamed adlı bit ilacı, kümeslerde bitlerin yaşaması muhtemel olan bölgelere sıkıldığında bitleri öldürmesinin yanında bitlerden kalan larva ve yumurtaları da etkin şekilde temizleyebilmektedir.

 

Tavuk bitini ne öldürür diye merak edenlere önerilebilecek bir başka bit ilacı olan Repelyon ise tavukların kullandığı içme suyuna katılarak etkisini kısa sürede göstermesi ile bilinmektedir.

 

Tavuk Biti Nasıl Temizlenir ?

 

 

Yorum

Daha yeni Daha eski