Tavuk bakımı nasıl yapılır diye merak edenlere bu konunun bakılması planlanan tavukların türüne göre değişkenlik gösterebildiği için oldukça geniş kapsamda incelenmesi gerektiği söylenebilir. Doğru şekilde tavuk bakımı yapabilmek içinse hiç şüphesiz tavuklar hakkında yeterli seviyede bilgi birikimine ve deneyime sahip olmak gerekmektedir.

 

Tavuk Bakımı Nasıl Yapılır?

 

Günümüzde yapılan kanatlı hayvan besiciliğine göre tavuklar, süs tavuğu, et tavuğu ve yumurta tavuğu olarak birbirinden farklı üç kategoride beslenmektedir. Bu bağlamda et ya da yumurta tavuklarında hem aşılama hem de beslenme oldukça fazla önemliyken süs tavuklarının görsellikleri daha çok ön planda olduğu için bu tür tavuklara uygun bir kümes temini büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle en doğru tavuk bakımı için ilk olarak beslenecek olan tavuğun türüne karar verilmesi gerekmektedir.

 

Bunun dışında genel hatları ile tavuk bakımı nasıl yapılır diye merak edenlere ise aşağıdaki adımların yerine getirilmesi gerektiğinden söz edilebilir:

 

  • Tavukların cinslerine uygun şekilde beslenmeleri gerekir.
  •  Tavukların büyüme sürecinde destekleyici gıdalara beslenme planlarında yer verilmelidir.
  •  Tavukların kümesi rahat ve konforlu bir yaşam sürebilmeleri için uygun hale getirilmelidir.
  • Tavukların zamanı geldiğinde yaşlarına uygun aşıları yapılmalıdır.

Tavuk Bakımı Yaparken Besin Seçimi

 

Tavuk bakımı yaparken özen gösterilmesi gereken en önemli konu, doğru yem seçimidir. Bu aşamada en sık tercih edilen ürünleri merak edenlere yağlandırmayan bir besin olarak da bilinen buğdaydan bahsedilebilmektedir. Buğday dışında kullanılabilecek olan diğer besinler arasında ise arpa, mısır ve benzeri ürünlerin temel gıda şeklinde tavuklara verilebileceğinden söz edilebilir.

 

Tavuk bakımı kapsamında en önemli faktör olan besleme konusunda takviye edici gıdalara yer vermek de gereklidir. Ancak destekleyici gıdalar seçilirken tavuğun türünü göz önüne almak büyük önem arz etmektedir. Buna göre yumurtaları için beslenen tavuklarda takviye olarak çürümüş sebzeler ve çeşitli yeşillikler verilebilmektedir. Etleri için beslenen tavuklarda ise ıslatılmış ve yumuşatılmış ekmek ile ıslatılmış mısır tozunun iyi bir takviye edici gıda olacağı dile getirilebilmektedir.

 

Tüm bunların yanı sıra tavuk kümeslerinin uygun standartlara sahip olması da tavuk bakımı konusunda en az besleme kadar önemli bir yere sahiptir. Bundan dolayı tavuk besiciliğine başlamak isteyen kişilerin kümes inşa ederken her türlü güvenlik önlemi ve konforu düşünmeleri gerekmektedir.

 

Tavuk Bakımı Nasıl Yapılır?

 

 

Yorum

Daha yeni Daha eski