En Çok Yumurta Yapan Tavuklar

Tavuk yetiştiriciliği yapmayı düşünen pek çok kişi, bu işten gerçek anlamda kar elde edebilmek için doğru tavuk seçimine önem vermektedir. Bu bağlamda en çok yumurta yapan tavuklar nelerdir diye merak edenlere Türkiye’de en çok tercih edilen bazı tavuk cinsleri ile alakalı kısa kısa bilgiler verilebilir.

 

Ameraucana (Mavi Yumurtlayan Tavuk)

 

Açık mavi renkte yumurta veren bu tavuk türünün yumurtaları ortalama 60 gram ağırlığına ulaşmaktadır. Normal beyaz yumurtalara göre çok daha değerli olan bu mavi yumurtalar, bu nedenle günümüzde pek çok tavuk besicisinin de tercihi olmaktadır. İlk ortaya çıktığı ülke Amerika Birleşik Devletleri olan Ameraucana Tavuğu, her geçen gün ülkemizde daha fazla sayıda tavuk besleyicisinin kümeslerinde yer almaktadır.

 

Avustralorp Tavuğu

 

Yılda ortalama 250 adet yumurta veren ve anavatanı Avusturalya olan Avustralorp Tavuğu, siyah, beyaz ya da mavi renklerde olabilmektedir. Yaklaşık 20 haftalık bir yumurtlama süresi geçiren Avustralorp Tavuğu, 5 yıl boyunca yumurta vermeyi sürdürebilmektedir. Avustralorp tavuklarının ortalama fiyatları ise 100 ila 200 TL arasında değişiklik göstermektedir.

 

Alman Yerli Tavuk

 

Yılda yaklaşık olarak 230 yumurta veren ve en çok yumurta yapan tavuklar listesinde bulunan Almanya yerli tavuğu, hem yumurta tavukçuluğunda hem de et tavukçuluğunda tercih edilmektedir. 12 yaşına kadar yaşayabilen ve bu nedenle pek çok tavuk besleyicisinin tercihi olan Alman yerli tavuklarının yumurtaları ise büyük, benekli ve kahverengi renklerdedir.

 

Lohman Brown (En Popüler Yumurta Tavuğu)

 

En iyi yumurta tavuğu hangisidir sorusuna verilebilecek yanıtlardan birisi olan Lohman Brown Tavuğu, ülkemizde pek çok büyük çiftlikte yetiştirilmektedir. Yumurtlama seviyesine ortalama 6. ayda erişen Lohman Brown tavukları, salma tavukçulukta aşağı yukarı 2 yıl boyunca yumurta verebilmektedir. Yumurtadan kesilen Lohman tavukları ise et tavukçuluğu alanında da değerlendirilebilmektedir.

 

En Çok Yumurta Yapan Tavuklar

Atak-S Tavuğu

 

Uzun yıllar boyunca devam eden çalışmalar neticesinde Türkiye’nin ilk yerli tavuğu olma unvanına sahip olan Atak-S Tavuğu, en çok yumurta yapan tavuklar listesinde yer alarak ortalama 3 yıla kadar yumurta verebilmesi ile bilinmektedir. Dayanıklı yapısı ile doğaya kolay uyum sağlayabilmesi neticesinde Atak-S Tavuğu, salma tavukçuluk için en ideal tavuk ırklarından birisi haline gelmektedir. Atak-S Tavuğu köy tavuğuna benzemesi ve çevrede dolanarak kursağını doldurmasıyla da besleyicileri için oldukça avantajlı olabilmektedir.

 

Yorum

Daha yeni Daha eski