Tavuk kümesi yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta; bu kümesin hayvanlarınıza sağlıklı ve rahat bir yaşam alanı sunacak özelliklere sahip olması, olmalıdır. Tavuklara kümes içerisinde sunacağınız ortamın özellikleri yaşam kalitelerini etkileyeceği için bu durum tavukların verimini olumlu ya da olumsuz yönde etkiler. Hele de geçimini tavuk üretiminden ve yumurtasından sağlayanlar için bu durum oldukça önemlidir. Kümesin özellikleri ne kadar kaliteliyse alacakları verim bir o kadar artacaktır. Şimdi sizlere “Tavuk kümesi nasıl olmalı?” sorusunun cevabını aşağıda maddeler halinde sıralayacağız:
Tavuk Kümesi Nasıl Olmalıdır ?
l Tavuk kümesinin büyüklüğü 1 metrekare alanı 5 tavuk kullanacak şekilde olmalıdır. Bu durum tavuklara rahat hareket alanı sağlayacağı için yumurta verimini artırmaktadır. Bununla birlikte tavukların arasındaki mesafe uzun olacağı için herhangi bir hastalık durumunda hastalığın yayılma riski azalacaktır.
l Tavuk kümesinin zemini beton olmalıdır. Böylece tavukla beslenen yırtıcı hayvanların kümese girmeleri engellenir. Fakat bunu yaparken tavukların eşinme ihtiyaçları unutulmamalı ve beton zemin talaş ve kumla örtülmelidir.
l Tavuk kümesinin boyu ise rahat temizlik yapılabilmesi amacıyla 1.5 metre olmalıdır.
l Tavuk kümesinde tünemek için yapılan yer tavuk sayısına yetecek miktarda olmalıdır.
l Tavuk kümesi içerisinde temiz havanın rahatça dolaşabilmesi için birkaç pencere yapılmalıdır. Yapılan bu pencereler kümesin tavan kısmına yakın olursa tavukların cereyanda kalarak hasta olmaları önlenir.
l Kümes içindeki duvarlarda açıklık olmadığından emin olunmalıdır. Herhangi bir açıklık durumunda içeri giren haşereler buralarda saklanıp üreyebilir. bu sebeple var olan açıklıklar mutlaka kapatılmalıdır.
l Kümes ısısını sabit tutabilmek için yazın serin kışın sıcak tutan izole edilmiş çatı malzemeleri kullanılmalıdır.
l Tavuklar aşırı ısı artışından olumsuz etkilenirler az beslenir çok sıvı tüketirler. Bu sebeple hastalık veya ölümlere engel olabilmek için alınacak önlemlerden bir tanesi ise aşırı sıcaklarda çatıya su sıkmak olmalıdır.
l Tavuk kümesinde bulunan holluk sayısı 4 tavuğa 1 holluk düşecek sayıda olmalıdır.
l Tavuk kümesine koyulacak suluklar ise asla tavukların dökebileceği bir şekilde koyulmamalıdır. Kümesin ıslanması birçok hastalığa davetiye çıkarabilir.
l Tavuk kümesine ait olan ve ince tavuk teliyle çevrilmiş bir bahçe alanı olması verimi üst seviyede artıracaktır.
l Tavuk kümesinin düzenli aralıklarla dezenfekte amaçlı temizlenmesi gerekmektedir.
Yorum Gönder