Kümes ve Tavuk Bitleri Nasıl Temizlenir ?

Kümes ve tavuklarda meydana gelen ve en sık karşılaşılan sıkıntılardan bir tanesi tavuk biti veya gece bitidir.Tavuklarda meydana gelen bu durum kanatlı hayvanlarınızın yaşamını olumsuz yönde etkileyebilir önlem alımaz ise hayvanlarınız telef olabilir.

Tavuk Biti İle Mücadele

  • Tavuk bitleri tavuklarınızın yumurta verimlerinin düşmesine
  • Tavuklarınızda kilo kayıplarına
  • Kansızlık ve buna bağlı olarak meydana gelebilecek yumurta kabuğunun gelişememesine
  • Tavuklarınızda ve kümes genelinde meydana gelebilecek stres durumlarına yol açabilir.
Tavuk bitleri ne kadar küçük olsada popülasyon bakımından kalabalık bir ortamda yaşarlar.Önlem almadığınız takdir de yukarıda yazan olumsuz gelişmeler hayvanlarınızın başına gelebilir.

Tavuk bitlerini incelemek konusunda iki kısıma ayırmalıyız.Gece bitleri ve gündüz bitleri.Bu iki tür arasındaki en önemli fark beslenme zamanlarınıdır.Gece bitleri genelde geceleyin ortaya çıktıkları için hayvan sahipleri tarafından çoğu zaman farkedilmezler.Genellikle kümesteki çatlak ve boşluklarda yaşamlarını sürdürürler.Bu durumun önüne geçebilmek için kümes içerisindeki çatlak ve boşlukları uygun dolgu malzemeleri ile kapatmak gerekir.

Tavuk Bitleri Nasıl Öldürülür ?

Tavuklarınızın kanını emerek beslenen bu bitler uzun vadede hayvan sahiplerine maddi zararlar ortaya çıkaracaktır.Bu bitler insanlarda yaşamamaktadır fakat kızarıklık ve kaşıntıya sebep olurlar.

Kümeslerinizi Düzenli Olarak Temizleyin

Kapalı kümeste beslenen tavuklarda bit oluşumu büyük orandan meydana gelmektedir.Kümesinizin zeminlerini en az haftada 2 kere temizlemeli ve zemine ayda 1 kez kireç atılmalıdır.Kireç tavuk bitlerini önleme konusunda kullanılan en önemli yöntemlerden bir tanesidir.

Tavuklarına Toprak Havuzları Yapın

Salma tavukçulukta bu yönteme gerek yoktur,lakin kapalı kümeslerde tavuklarınızın topraklanması bit oluşumunu engelleyecektir.Bahcenizden alacağınız bir leğen toprağın içerisine çok az sönmüş kireç ve odun külü karıştırıp kümeslerinizin belli noktaklarına yerleştirirseniz tavuklarınız bu havuzlarda yatarak bitlerinden arınmış olacaktır.

Tavuk Bitini Sirke Öldürürmü ?

Tavuk Bitine Karşı Çözümler

Canhiper

Canhiper kırmızı böcek ilcı olarak geçmekte olup çok etkili ve zehirli bir kimyasaldır.Sırt yada el pompalarının içerisine bir miktar canhiper koyduktan sonra su ile karıştırıp kümesinizi püskürttükten sonra bitlerin öldüğünü göreceksiniz.Burada dikkat etmeniz gereken nokta canhiper çok zehirli bir kimyasal olduğu için kümesinizde herhangi bir yiyecek içecek ve canlı hayvan bırakmamalısınız.Tüm kümese canhiper püskürtme işleminden sonra 48 saat boyunca kümese tavuklarınızı yerleştirmemelisiniz.Daha detaylı bilgi için şu yazımı okuyabilirsiniz.

Tavuk Bitini Mazot Öldürür mü?


Kümes ve Tavuk Bitleri Nasıl Temizlenir ?
 

Yorum

Daha yeni Daha eski