Salma Tavukçuluk Nasıl Yapılır

Günümüzde tamamen organik olan ürünlere olan talebin bir hayli artması neticesinde her geçen gün daha fazla sayıda girişimci tarafından salma tavukçuluk sektörüne merak salındığı söylenebilmektedir. Organik tavukçuluk ya da gezen tavuk gibi isimler ile de bilinen salma tavukçuluk, organik yumurta tedarik etmeyi düşünen müşterilerin ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayabilmektedir.

 

Türkiye’de Salma Tavukçuluk

 

Salma tavukçuluk sektöründe en temel esas, beslenen tavukların geniş ve rahat bir alanda tamamen serbest bir şekilde dolaşmalarına imkan vermek ve bu sayede söz konusu tavuklardan elde edilen yumurtaların da organik olmasını sağlayabilmektir. Bu tarz bir sisteme uygun olan tavuk ırkları arasında ilk sırada ise Atak-S türü yerli tavuk çeşidinden bahsedilebilir. Pek çok hastalığa karşı son derece dirençli olan ve diğer birçok tavuk türüne göre fazlası ile verimli olan Atak-S tavukları senede ortalama 300 civarında yumurta vermeleri ile de tavuk besleyicilerinin salma tavukçuluk yaparken en çok tercih ettiği tavuk ırklarından birisi haline gelmektedir.

 

Türkiye’de Salma Tavukçuluk Nasıl Yapılır ?

Salma Tavukçuluk İçin Neler Gerekir?

 

Türkiye’de salma tavukçuluk yapmayı düşünen pek çok girişimci salma tavukçuluğa başlayabilmek için bilmeleri gereken hususları merak etmektedir. Buna göre salma tavukçuluğa giriş aşamasında ilk olarak uygun bir arazinin olması gerektiğinden söz edilebilir. Arazi içerisine ise kapalı bir kümesin yanı sıra tavukların rahat bir şekilde gezebileceği tel örgülerle çevrili yeşil bir bölge hazırlanması büyük önem arz etmektedir.

 

Tüm bunların yanı sıra tavukların yumurtlama yapabileceği folluklar, su içebilecekleri suluklar ve yem alanları da yine salma tavukçulukta özen gösterilmesi gereken diğer konular içerisindedir.

 

Salma Tavukçuluk Maliyeti ve Kazancı Nedir?

 

Salma tavukçuluk ile uğraşmayı hedefleyen birçok kişi bu işe girişmesi durumunda ne kadar bir maliyetle ne kadar bir kazanç elde edebileceğini öğrenmek istemektedir. Buna göre 500 tavuktan oluşan bir çiftlik kurulduğu varsayıldığı zaman kurulum sonrasındaki su, aşı, yem ve elektrik maliyetinin yıllık olarak ortalama 15000 TL’yi bulacağı söylenebilmektedir. Tek bir tavuktan 1 yılda alınabilecek olan yumurta sayısının yaklaşık 250 civarında olduğu farz edildiğinde yıllık 500 tavuktan ortalama 125000 yumurta alınması mümkün olabilecektir. Bu durumda sahip olunan yumurtaların tanesi 40-50 kuruştan satılması halinde bir yılda bir çiftlikten yaklaşık olarak 50000 60000 TL arası gelir elde edilebilecektir.

 

Yorum

Daha yeni Daha eski