Endülüs Tavuğu


Kökeni hakkında pek bilgi sahibi olunmayan türlerden birisidir. En dikkat çekici özelliği ise tüylerinin rengi. Siyah ve beyaz tüy genleri eksik baskın, melezlerinin ise tüyleri mavi olan güzel görünümlü tavuk cinsidir. Mavi endülüs tavuğu aşağıda belirtilen resimde de görüleceği gibi göze hoş gelen bir renge sahiptir.

Endülüs tavuğu İspanya Endülüs’e özgü yerli bir tavuk türüdür. Genlerinden dolayı endülüs tavuğu çaprazlama konusunda örnekler verilmektedir. Bu çaprazlamalarda iki mavi tavuğun çiftleşmesinden %50 mavi, %25 siyah ve %25 splash yani beyaz renk civcivler oluşur.

Beyaz tavuklar ile siyahlar çiftleştiğinde ise bütünüyle mavi civcivler oluşmakta.Ağırlıkları ise 4-5 kilogram civarındadır. Sert iklim koşullarına mukavemetlidir. İnsanlarla olan ilişkisi sıcaktır. Serbest bırakılmayı severler. Uçma kabiliyetleri ise az gelişmiştir.

Yıllık yumurta verimi 150-200 arasındadır. Endülüs tavuklarının yumurta veirmleri 2-3 yıl aralığındadır.Bu süre tavukların tükettiği yem ve vitamin desteğine,iklim şartlarına,kümesin temizliğine,kümesteki stres ortamına göre değişkenlik göstermektedir.

Piyasada fiyatları satıcıdan satıcıya göre değişkenlik gösterse de 100-150 TL aralığında satılmaktadır.Kuluçkalık yumurt fiyatları 5-10 TL arasında müşteri bulmaktadır.Yumurta rengi ise beyazdır. Süs tavuğu olmasının beraberinde yumurtası için de beslenmektedir. Ülkemizde nadir görülen cinslerden birisidir.Salma tavukçulukta yada kafes tavukçuluğunda ülkemizde pek beslenmese de, süs tavukçuları arasında meraklısı oldukça fazladır.

Endülüs Tavuğu

Yorum

Daha yeni Daha eski